SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IF Linnéa Boxning
Sveriges äldsta boxningsklubb

Vår Historia
Linnéa
”Hennes namn det är det vackraste som jag beskriva kan,
ty Linnéa är det skönaste på jorden.
Det som blomster konungen inunder höga granar fann,
Något skönare jag ej beskriva kan”
- Evert Taube


”Linnéa? Hur kan man ge sig till att kalla en idrottsförening för Linnéa? Den frågan får vi Linnéaiter allt som oftast söka ge näsvisa medmänniskor svar på”

Ja så står det i IF Linneas jubileumsskrift ”Genom 15 år” Och skriften ger svar. 
En av grundarna Paul ”Pålla” Lööf kunde berätta bakgrunden.


- Det var på hösten år 1908, börjar Pålla, då vi skramlade till en sparkboll en åtta, nio grabbar. Med den s.k. kicken tränade vi sedan bittida och sent på en liten gräsplätt i Årstaskog, och det märkliga med bemälda gräsplätt var förutom litenheten, att den befann sig bakom en villa, som hette just Linnéa. Som var och en förstår dröjde det nu inte värst länge, förrän vi kallades för Linnéa-grabbarna, och som vi tyckte att det inte lät så dumt beslöto vi kalla klubben för IF Linnéa.
Där har vi upphovet till namnet Linnéa.

Men Pålla Lööf och hans kamrater hade säkert något mer i tankarna. Det är ingen tillfällighet att IF Linnéa stiftades den 13 maj, just Linnéa-dagen, år 1909.

Boxningen kom in tidigt i Linnéas idrottsverksamhet. IF Linnéa var en av de klubbar som var med och bildade Svenska Ishockeyförbundet och Svenska Boxningsförbundet 1919. Det året arrangerade också Linnéa de första amatörtävlingarna i boxning.

IF Linnéa har varit en stor idrottsförening. Den har haft inte mindre än 17 olika sektioner på sitt program. Men störst har den varit inom fri idrott och boxning. Det är också dessa som idag utgör IF Linnéa. Från att ha varit sektioner är dessa nu självständiga föreningar, IF Linnéa Friidrott och IF Linnéa Boxning. Med samverkan och gemensam tävlingsdress.

Under årens lopp har Linnéa blivit den främsta boxningsklubben i landet. Ingen annan klubb kan ståta med så många Mästerskapstitlar som IF Linnéa Boxning.
 
Våra sponsorer
Annonsbild för gräsrotenAnnonsbild för gräsroten
IF Linnéa kläder